Lämmön säästövinkit

Kuinka säästää lämmityskuluissa

Karkeasti kaksi kolmasosaa kodin kokonaisenergiankäytöstä kuluu lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen.

Kun ulkona sää viilenee, on tärkeää säätää huonelämpötilat. 

Säädä lämpötilat

1. Yhdellä asteella alempi lämpötila asunnossa pienentää lämmön kulutusta viisi prosenttia.

2. Kokeile, pärjäätkö viileämmässä kuin mihin olet tottunut: lämpötilaa voi tiputtaa puoli astetta kerrallaan ja totutella pari viikkoa, ja sitten pudottaa taas puoli astetta ja totutella taas pari viikkoa.

3. Talvisin oleskelutilan suositeltu lämpötila on 20–22 astetta, mutta makuuhuoneessa 18 astetta voi riittää. Viileässä yleensä nukkuu paremmin. Vierashuone kannattaa pitää viileänä ja ovi kiinni.

4. Patterilla lämpötila on helppo muuttaa nopeastikin. Vesikiertoinen lattialämmitys lämpöpumpun kanssa toteutettuna on patterilämmitystä tehokkaampi mutta sen säätely on hitaampaa.

Ilmanvaihdon säätäminen

1. Kovilla pakkasilla ilmanvaihtoa ei kannatta laittaa tehokkaimmalle, koska ilma on muutenkin rutikuivaa.

2. Huolehdi siitä, että ikkunat on tiivistetty laadukkailla tiivisteillä ja että tiivisteet ovat kunnossa.

3. Monen omakotitalon katto on huonosti eristetty. Lämpö nousee ylöspäin ja karkaa taivaan tuuliin. Ullakon yläpohjan eristäminen esimerkiksi puhallusvillalla on pienehkö ja edullinen remonttitoimenpide. Varsinkin yksikerroksisessa omakotitalossa ja rivitalossa sen avulla voi säästää hyvin energiaa.

4. Lattiaremontin yhteydessä voi vaihtaa taloonsa vesikiertoisen lattialämmityksen. Se tosin korottaa lattian pintaa vähän ylemmäksi.

Ota yhteyttä